Wat doen we

Het belangrijkste doel van onze organisatie is het trainen van SAR (Search And Rescue) teams, met focus op zowel hond als geleider. 

De disciplines die gebruikt worden om slachtoffers op te zoeken zijn:

Airscenting

Airscenting
SAR Honden die aan airscenting doen gebruiken de aanwezigheid van iedere menselijke geur op het terrein. Airscenting honden zoeken zelfstandig en los van de leiband. Deze honden kunnen op zeer korte termijn grote terreinen afwerken op zoek naar een liggend of zittend slachtoffer.

Mantrailing

Mantrailing
Een SAR mantrailing hond werkt op een specifieke mens geur op basis van een geurbron afkomstig van de vermiste persoon. De mantrailing hond maakt ook gebruik van technieken die bij het airscenten gebruikt worden. Het grote verschil zit hem er in dat de mantrail hond het spoor zal volgen die door het slachtoffer is gelopen.

Puin

Zoeken in puin
Op puin zoeken doen we om onze SAR honden te trainen op zelfstandigheid en vertrouwen zodat ze puin veilig leren betreden met de geleider. Dit is de discipline om de SAR honden in rampgebieden zoals bij aardbevingen het puin te laten betreden. De honden gebruiken hierbij dezelfde techniek als het airscenten alleen moeten ze een slachtoffer proberen te lokaliseren en aan te wijzen op enkele meter onder het puin.

HRD (Humain Remains Detection)

Humain Remains Detection
Dit zijn SAR honden die menselijke resten kunnen terugvinden, bijvoorbeeld menselijke resten na brand, explosies enz … .
Dit kan in combinatie met airscenten getraind worden. Het kan dat de verwijzing van de honden verschillend is bij het terugvinden van een levend of overleden persoon.

Op en rond het water

Speuren aan het water
De SAR hond kan vanaf de oever of vanuit de boot een slachtoffer vinden en aanwijzen.

De trainingen voor onze SAR teams gaan door op zaterdag & zondag, op verschillende locaties in binnen- en buitenland. De geleiders leren omgaan met GPS, radiocommunicatie, kaartlezen, enz… – maar leren ook vooral hun hond  lezen en interpreteren. 

Van de honden die zich aanmelden verwachten we dat ze minimum een basis gehoorzaamheid gevolgd hebben en de module speuren met succes hebben gevolgd.

Na evaluatie kan de hond toegelaten worden bij de ”Reddingsorganisatie Vlaanderen” als er een vrije plaats is.

Bij reddingswerk is de band tussen hond en geleider van essentieel belang, en dat begint al vanaf pup. Onze instructeurs kunnen je hierbij helpen tijdens onze module “je pup opvoeden in 12 lessen“. 

We organiseren ook regelmatig modules van een 10-tal lessen die je kennis laten maken met de kracht van de neus van de hond.