Spreekbeurt van een leerling op school

Deze maand ontvingen we terug de leerlingen uit het tweede leerjaar van de Gulleboom. Ze leerden er hoe je best omgaat met honden, en hoe je kan vermijden dat er bijtongelukken gebeuren. 

Dat er veel interesse is in honden getuigt de spreekbeurt van Juul, die we mochten plaatsen op onze webstek. 

Met dank aan Juul !

nANa en maurice

Hallo lieve juf en klasgenootjes,

Ik koos voor de opdracht “vrije tekst”, omdat ik jullie wat meer wil vertellen over mijn honden Nana en Maurice. Waar ze vandaan komen en wat hen zo bijzonder maakt.

Nana is een dalmatiër van 5 jaar oud en Maurice een ruwharige standaard teckel van 1 jaar.
Nana kochten we op een boerderij toen onze Duitse Dog Lola pas gestorven was. We hadden toen veel verdriet en wilden graag heel snel terug een hondje in huis. Mama zegt dat dit eigenlijk een soort van broodfok was. Dit wil zeggen dat Nana een hond is zonder stamboom en eigenlijk gekweekt werd door mensen die het niet zo goed voor hebben met de dieren zelf, maar dit enkel doen om veel centjes te verdienen. Nana werd geboren in een schuur en we denken dat ze niet goed behandeld werd in het nestje. Ze is een hele lieve en zorgzame hond, maar ze is van heel veel dingen bang: van andere honden, nieuwe mensen, auto’s, fietsers,…

Maurice heeft wel een stamboom en komt van een erkende kweker. Een hond met een stamboom wil ook zeggen dat zowel de puppy zelf als de ouders getest zijn op allerlei ziektes en aandoeningen. Je kan ook niet zomaar met gelijk welke ouders gaan kweken. Een goede kweker zal altijd de ouders uitkiezen die ervoor zorgen dat het ras beter kan worden. Daisy en Marnik zijn hele goede kwekers. De kennel heet jachthondenkennel “Van Beythem”. Daar groeien de pups bij hen in de woonkamer op en maken ze al verschillende uitstapjes voor ze naar hun
nieuwe baasjes gaan. Dit is belangrijk zodat het sociale hondjes worden. Daisy koos enkele puppy’s uit die het beste bij ons zouden passen. Daaruit mochten wij er eentje kiezen. Wij kozen voor de puppy met het oranje bandje en de bolletjes op zijn poten. We hebben lang gediscussieerd over zijn naam, maar besloten toen samen dat we hem Maurice zouden noemen. Zijn naam moest met een “T” beginnen omdat hij in het jaar 2020 geboren is. Daardoor werd zijn volledige naam Tigre Maurice Van Beythem. Deze naam komt dan op zijn paspoort, maar je mag wel zelf kiezen hoe je de hond daarna aanspreekt of roept.

 

Nana en Maurice zijn hele dikke vrienden geworden, doordat ze op de juiste manier kennis hebben gemaakt. Namelijk bij Jef op het terrein van de “Reddingsorganisatie Vlaanderen”, waar mama met de honden gaat trainen. 

Nana en Maurice kunnen al veel kunstjes. Als ze iets goed doen, krijgen ze een koekje. Maurice heeft zelfs een hobby. Elke zaterdagochtend gaat hij “speuren” bij Jef. Nu speurt hij op “vanillegeur”, maar binnenkort gaat hij speuren op “truffels”. Jef is een supertoffe meester voor Maurice.

Toen Maurice kleiner was, had hij een probleem met zijn pootjes. De spieren in zijn pootjes waren te slap en hij moest daarvoor naar een hondenkiné, zodat hij zijn pootjes terug recht zou kunnen houden. Nu is hij zeker sterk genoeg!

Maurice is een echte zwemmer, Nana daarentegen helemaal niet. Nana is veel liever op het droge land. Zij gaat graag gaan wandelen in het bos of op het strand, ver weg van alle lawaai en drukte. Het allerliefste wat ze doet is ETEN. Als Nana aan het eten is, moet je haar met rust laten. Ze zal niet bijten, maar denkt dat je haar eten zal afpakken. Dat vindt ze niet fijn. Dit komt doordat ze in het nest allemaal uit 1 grote pot moesten eten en ze dus erg snel moest zijn opdat
er nog iets over zou zijn voor haar.

Zo, ik hoop dat jullie een beetje een idee hebben van wat broodfok is en wat men bedoelt met een hond met een stamboom.

Even kijken of jullie wel goed hebben opgelet:

  • Wat betekent broodfok?
  • Is er nog iemand die weet wat Maurice zijn hobby is?
  • Wat doet Nana het liefst? 
 
Getekend : Juul

One thought on “Spreekbeurt van een leerling op school”

Geef een antwoord